Met licht en geluid voegen we nog meer magie toe in de vernieuwde zaal

Gepubliceerd op 23 mei 2023

Nog even en dan sluit podium één voor een grote verbouwing. Naast nieuwe vormen, materialen en kleuren, doen ook nieuwe licht- en geluidsinstallaties hun intrede in de grote theaterzaal. Onze technici staan te popelen om aan de nieuwe knoppen te kunnen draaien. Mark Oosterveld, Jan-Willem van Voorst en Tom Biekmann vertellen over de vernieuwingen: “We hebben straks het neusje van de zalm in huis.”

Bij Spant draait alles om de perfecte beleving van de gasten, van het ontvangst tot de catering. De kwaliteit van het licht en geluid spelen een grote rol in deze beleving. Niet gek dat deze twee aspecten een belangrijk onderdeel zijn in het ontwerp van de nieuwe zaal.

Magie toevoegen met licht

“De mogelijkheden met het licht zijn in de nieuwe zaal eindeloos. Er zijn straks grofweg drie soorten lichten: podiumlichten, zaallichten en wandlichten. En iedere lamp kan ik apart bedienen”, vertelt lichttechnicus Tom enthousiast. Hij werkt sinds zeven jaar bij Spant en geniet enorm van de afwisseling van theatervoorstellingen en evenementen.
“Veel evenementenlocaties hebben standaard lichtinstallaties met weinig mogelijkheden. Daarmee kun je de spreker uitlichten en dat is het wel. Maar omdat Spant een theater heeft met podiumlichten kun je veel meer nuances aanbrengen met licht. Ik noem dat altijd ‘magie toevoegen’ aan wat er gebeurt op het podium. En met de nieuwe installatie wordt het helemáál fantastisch.”
“Zo kunnen we de lichten met één druk op de knop veranderen van kleur, bijvoorbeeld in die van de huisstijl van de opdrachtgever”, vervolgt Tom, “En door de verschillende lampen te combineren en samen te laten spelen, creëer je speciale effecten. Helemaal bedoeld om het programma van de opdrachtgever te versterken.”

Natuurlijk geluid

“Voor geluid geldt: is het storend, dan hoor je dat terug. Maar is het goed, dan hoor je de gasten er vaak niet over. Want dan ondersteunt het de voorstelling of het optreden en klinkt het heel natuurlijk. Het liefst hoor ik de gasten dus niets zeggen over het geluid”, legt geluidstechnicus Jan-Willem uit. Hij werkt al 17 jaar bij het Spant en zet zijn werk in zijn vrije tijd voort bij het begeleiden van bands door heel Europa.

Natuurlijk geluid creëren klinkt eenvoudig, maar dat is niet zo. Podium één is bijvoorbeeld qua geluid uitdagend omdat het een dynamische zaal is. De ene keer staat het in de theateropstelling, dan weer in een arena en dan weer wordt het podium gebruikt als catwalk. In al die verschillende opstellingen heb je te maken met andere hoeken en daar moet je het geluid op aanpassen. Daarbij moet je als geluidstechnicus schakelen tussen verschillende microfoons.

Gelijke geluidsbeleving

Aan de selectie van de beste geluidsinstallatie voor de nieuwe zaal besteedde Jan-Willem veel aandacht. Jan-Willem: “De kunst is om ervoor te zorgen dat iedere gast in de zaal dezelfde geluidsbeleving heeft. Dus iemand die vooraan zit moet hetzelfde geluid hebben als iemand die achteraan of op de tribune zit. Met de nieuwe geluidsinstallatie zijn we heel flexibel en kunnen we alles zo precies doorrekenen en bijstellen, dat iedere gast even goed bediend wordt”, legt de doorgewinterde geluidsman uit.

Mensenwerk

Mark is ruim een half jaar geleden begonnen als Hoofd technische dienst bij Spant. “Vanaf het eerste moment was ik onder de indruk van de kennis en kunde van de technici bij Spant. Want je kunt nog zo’n mooie zaal met geweldige apparatuur hebben, uiteindelijk is het bedienen van de apparatuur mensenwerk. De rol van de technicus mag je niet onderschatten.”.

“Jan-Willem en Tom vullen die rol perfect in”, vervolgt Mark, “Ze hebben oog en oor voor detail. Bijvoorbeeld om precies op het juiste moment de muziek te starten of een onwennige spreker goed verstaanbaar te maken. Of om het licht zo in te stellen dat de sfeer in de zaal fijn is én dat wat aandacht verdiend versterkt wordt. Het zijn echt experts.”

Kracht van techniek

Jan-Willem: “Voor ons als technici is het natuurlijk gaaf dat Spant zo met de tijd meegaat. De directie begrijpt de kracht van techniek. En omdat we straks zoveel meer kunnen, maakt dat onze rol als technicus nog leuker.”

“Op deze manier krijgen we ook de kans om onszelf te ontwikkelen en ons werk continu te verbeteren. Ik denk dat we als technisch team met elkaar gemeen hebben dat we ons werk zo interessant vinden, dat we ons blijven verdiepen”, vult Tom aan.

Lager energieverbruik

Bij de metamorfose is duurzaamheid als vanzelfsprekend een belangrijke pijler. Mark: “Ook op het gebied van licht en geluid maken we een grote slag. Zo vervangen we oude armaturen in de zaal en op het podium voor ledverlichting. Dat scheelt enorm qua energieverbruik. En de nieuwe geluidsinstallatie heeft een slaapstand, waardoor hij niet uren achter elkaar energie verbruikt. Gelukkig zijn veel techniekleveranciers druk bezig om hun installaties zuiniger te maken.”

Begin september

Op 3 juli sluit de grote zaal voor de verbouwing. Begin september gaan de deuren weer open. “Vanaf half augustus ben ik weer terug van vakantie. Dan kan ik uittesten wat we allemaal op papier hebben bedacht. Heel spannend, maar mijn handen jeuken”, besluit Jan-Willem.

Wil je op de hoogte blijven van onze verbouwing deze zomer? Volg ons dan op Instagram, Facebook en LinkedIn.