Even voorstellen: onze horecamanager Laurens Kwast

Gepubliceerd op 17 november 2023

Je hebt vijftig procent kans dat je hem tegenkomt als je op een event bij ons bent: Laurens Kwast. Hij is een van onze twee horecamanagers. Sinds september laat hij, net als onze andere horecamanager Lieke Bokkers, alles op rolletjes lopen tijdens een event. Hij denkt tien stappen vooruit, kijkt naar de mogelijkheden en is hét aanspreekpunt. Tijd om hem voor te stellen.

Liefde voor natuur

Zie je Laurens’ tuin, dan weet je meteen wat zijn grootste hobby is: tuinieren. Zijn tuin, klein maar fijn, is rijkelijk gevuld met bloemen. Het is een walhalla voor vlinders en bijen. En tomaten, courgetten en frambozen vullen zijn moestuin. “Als kind sleepte mijn moeder me altijd mee naar de moestuin. Toen kon ik dat niet altijd waarderen. Maar er is toch iets blijven hangen, want nu doe ik niets liever dan tuinieren.”

De liefde voor de natuur komt ook terug in zijn tweede hobby. Hij is bijenimker, met in totaal drie bijenvolken. Eén bij Imkervereniging Bussum en twee bij een landgoed in Bikbergen. “Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van gewassen en daarmee onze voedselzekerheid. Ik voel de verantwoordelijkheid om daaraan bij te dragen. Het houden van bijenvolken is intensief, maar ik vind het heerlijk werk. Gisteravond stond ik nog de honing van de raden te slingeren. De honing is superlekker, daar kan geen honing uit de supermarkt tegenop.”

Zijn grote droom? “Een boerderij waar ik met mijn gezin zo goed als zelfvoorzienend kan leven. Waar we samenleven met dieren, bewust omgaan met water en energie, en onze groente en fruit zelf oogsten.”

Een mooie dag bezorgen

Laurens werkt vanaf zijn tienerjaren in de horeca. Hij had bijbaantjes als afwasser, deed de middelbare hotelschool en werkte jarenlang als kok. Na de HBO-opleiding Faciliteitsmanagement kwam hij in de evenementenbranche terecht.

Na lange tijd voor een grote cateraar te hebben gewerkt, was het tijd voor iets nieuws. Toen kwam de vacature voor horecamanager bij Spant voorbij. “Alle puzzelstukjes vielen in elkaar. De functie past perfect bij mij. Ik krijg de meeste energie van direct contact hebben met gasten. Het voelt heerlijk om mensen een mooie dag te bezorgen en de wensen van opdrachtgevers mogelijk te maken. Daarin ga ik tot het uiterste. En dat maakt mijn werk heel uitdagend.”

Ruimte voor een geintje

Als horecamanager stuurt hij tijdens een congres of event het horecateam aan. “Ik vind het belangrijk dat iedereen op de werkvloer plezier heeft. We werken natuurlijk hard, maar er moet ook ruimte voor een geintje zijn. Zo houd je de sfeer goed. Als je een team hebt waar mensen leuk met elkaar omgaan, dan voelen je gasten dat ook.”

Sterke milieubewuste keuzes

Uiteraard past Spant ook goed bij hem, omdat duurzaamheid zo’n belangrijke waarde voor hem is: “Een duurzame bedrijfsvoering is bij Spant vanzelfsprekend. Bij iedere aankoop wordt nagedacht over de duurzaamste optie. Dat is in lijn met hoe ik in het leven wil staan.”
“Een voorbeeld van een duurzame keuze is het nieuwe drankenassortiment”, vervolgt Laurens. Vanaf dit seizoen schenken we, naast het duurzame bier van Gulpener, de natuurlijke frisdranken van Naturfrisk uit Denemarken, de ice tea’s van het merk Walden en de sappen van ’s Lands Beste uit Flevoland.
“Ik vind dit een hele sterke keuze. In deze tijd is het niet meer dan logisch om voor biologische dranken te kiezen en afscheid te nemen van traditionele merken. Natuurlijk vragen gasten zich soms af wat we precies schenken, omdat ze de merken niet kennen. Maar als we dan over de achtergrond en onze motivatie vertellen, krijgen we veel waardering.”


Leuk? Lees hier al onze blogs!