Heidag? Met deze tips wordt het succesvol

Gepubliceerd op 12 april 2022

Je hebt vast wel eens zo’n heidag gehad waarbij je aan het einde van de dag dacht: het was een gezellige dag, maar wat heeft dit ons eigenlijk concreet opgeleverd? Zonde! Want een heidag is juist hét moment dat je team, je bedrijf of je project verder kan brengen. Als je het goed organiseert natuurlijk. Tien tips om je volgende heidag succesvol te laten zijn.

 

#1. Het sleutelwoord is focus

Hoe helderder jij het doel voor ogen hebt, hoe gerichter jullie op de dag of dagen zelf aan de slag kunnen. Bedenk daarom van tevoren goed wat het doel is. Maak een duidelijke agenda en deel dit met de deelnemers in aanloop naar de sessie. Dan weten ze waarvoor ze komen en kunnen ze zich alvast voorbereiden.

#2. Wie wel en wie niet

Doel bekend? Bedenk dan wie erbij aanwezig moeten zijn om het juiste resultaat te behalen. Nodig je de ‘geijkte’ mensen uit of juist degenen die de boel lekker kunnen opschudden of een ander licht werpen op het onderwerp. Denk aan een externe expert, collega’s van een andere afdeling of die nieuwe, onbevangen medewerker.

#3. Neem de setting serieus

Onderschat de setting van je heidag niet. Ja, je kunt kiezen voor een vergaderruimte op jullie kantoor en lunchen in de kantine met je eigen boterhammentrommeltje. Maar trekken je deelnemers zich dan los uit hun dagelijkse beslommeringen? Waarschijnlijk niet. Kies een verrassende locatie met goede catering. Zo geef je gewicht aan je heidag én breng je de aanwezigen in de juiste mindset.

 #4. Elimineer afleiding

Lichamelijke en mentale aanwezigheid van de deelnemers is noodzakelijk voor succes. Daarom moet alles wat kan afleiden, weggenomen worden. Maak afspraken over appen, bellen en het checken van je mailbox gedurende de dag. Geef van tevoren ook aan dat je van iedereen dit commitment verwacht.

#5. Start met wat in de weg zit

Zijn er akkefietjes tussen medewerkers? Heeft een deelnemer net iets heftigs meegemaakt? Of zit iemand met een hele belangrijke deadline in z’n hoofd? Dit soort zaken kunnen het proces verstoren. Vraag daarom bij de start altijd of er dingen spelen die gedeeld moeten worden. Zodra je er aandacht aan geeft, blokkeert het niet langer.

#6. Maak gezamenlijk omgangsregels

Bespreek hoe jullie met elkaar om willen gaan. Maak een lijst van deze afspraken, waar jullie op terug kunnen grijpen. Denk aan: laat anderen uitspreken, stel je oordeel uit en brainstorm zonder gemits en gemaar, enzovoorts. Het maken van afspraken draagt eraan bij dat deelnemers zich veilig voelen.

#7. Die stip op de horizon

En dan ga je naar de inhoud. Communiceer direct wat de dag moet opleveren. Uiteraard niet qua invulling, maar wel qua resultaat. Bijvoorbeeld: aan het einde van de sessie moeten er drie doelstellingen geformuleerd zijn voor het nieuwe jaar. Zo weet iedereen waar hij of zij naartoe werkt.

#8. Een goede leider

Wie gaat de dag leiden? Kies voor iemand die ervaring heeft, het overzicht bewaakt, het doel voor ogen houdt, onpartijdig is, iedereen evenveel het woord geeft en gevoel heeft voor groepsdynamieken. Een externe gespreksleider kan net voor dat beetje extra zorgen en bij de deelnemers het onderste uit de kan halen. Wij hebben een lijst met suggesties.

#9. Work hard, play hard

Acht uur lang zitten en je hersenen kraken? Niet doen! Tussendoor mag er ook genoten worden. Stel een afwisselend programma op met bijvoorbeeld energizers, een activiteit in de buitenlucht en een komisch spel. En vergeet de uitgebreide, lekkere lunch niet. Bij Fier Bussum trekken we een la vol ideeën voor je open.

 #10. En nu vasthouden

De hele dag hebben jullie gepraat, gediscussieerd, gebrainstormd en samengewerkt. Te zonde om de volgende dag naar kantoor te gaan en je werk voort te zetten alsof er niets is gebeurd. Besteed aan het einde van de heisessie voldoende tijd aan het maken van harde afspraken. Wie doet wat en wanneer? En hoe geven jullie deze sessie een vervolg?

Fier Bussum is een prachtige locatie voor een heisessie. Stap uit je kantoorbubbel, omgeef je met groen en laat je verwennen met heerlijke hapjes en drankjes. Fier Bussum is goed bereikbaar en heeft gratis parkeerplaatsen. We hebben alles binnen handbereik om jouw heidag tot een succes te maken. Bel je ons even?

Contact


Leuk? Lees hier al onze blogs!