Tips & tricks om netwerken op jouw event te stimuleren

Gepubliceerd op 22 februari 2022

Zet achthonderd gasten met elkaar in een ruimte en het netwerken gaat vanzelf. Niet dus! Je gasten zoeken in eerste instantie bekenden op. Zijn die er niet, dan ontstaan er wellicht spontane gesprekken bij de koffiecorner of ergens aan een statafel. Maar dat is netwerken op basis van toeval. Leuk, maar met een beetje sturing hier en daar van jou als organisator kunnen je gasten er veel meer uithalen. Zo maak je netwerken op jouw event waardevol.

#1. Schep het juiste klimaat

Zet een goede basis neer. Met een programma waarin voldoende rustmomenten zitten, zodat je gasten niet van hot naar her aan het rennen zijn. Met een fijne, centrale ruimte waarin mensen elkaar voor en na programmaonderdelen makkelijk weer treffen. Met een ontspannen sfeer: rustige achtergrondmuziek, voldoende gezellige zitjes en staplekken en lekkere hapjes en drankjes.

#2. Start het connecten al vóór je event

Hoe fijn is het als je als gast naar een evenement gaat en al weet wie je daar gaat tegenkomen? Of zelfs al vooraf afspraken hebt gemaakt met interessante mensen. Breng je gasten in aanloop naar je evenement al met elkaar in contact. Deel de gastenlijst of zet apps in als NetwerkApp of 2Connect.

#3. Haal meer uit de naambadges

Naambadges zijn natuurlijk onmisbaar bij je event. Maak optimaal gebruik van dit communicatiemiddel door je gasten er naast hun naam nog iets op te laten zetten. Bijvoorbeeld waar ze naar op zoek zijn. Of juist wat ze andere gasten te bieden hebben. Wie weet een aanleiding voor een andere gast om contact te leggen of te koppelen.

#4. Arrangeer ontmoetingen

Laat je gasten bij hun aanmelding vragen beantwoorden over wat ze willen bereiken bij jouw evenement en wie ze willen ontmoeten. Dit is een mooie basis voor jou om gasten die aan interessant zijn voor elkaar in contact te brengen. Bijvoorbeeld door een statafelindeling te maken bij binnenkomst of tijdens de lunch.

#5. Zet wandelende gastenlijsten in

Je gast zoekt iemand, maar weet niet hoe diegene eruitziet. Daarvoor laat je medewerkers rondlopen met gastenlijsten. Zorg ervoor dat ze de gastenlijst – grotendeels – uit hun hoofd kennen, zodat ze mensen aan elkaar kunnen koppelen. En staat een gast er wat verloren bij? Dan stapt je medewerker er pro-actief of af en vraagt of diegene aan iemand voorgesteld wil worden.

 

 

 

Netwerkevenement organiseren?

#6. Creëer netwerkplekken

Zomaar bij iemand gaan staan en een praatje beginnen, is voor veel mensen een grote stap. Richt daarom een praatbank, een netwerktafel of een kletshoek in. Als je daarheen gaat weet je zeker dat je anderen treft die ook nieuwe contacten zoeken. Leg vragen of stellingen neer en het ijs is gebroken.

 

#7. Laat catering voor je werken

Een pauze in je programma met eten is hét moment voor je gasten om te netwerken tijdens je evenement. Zorg ervoor dat ze zich op die momenten vrijelijk kunnen bewegen. Door verschillende zit- en staplekken de creëren waar ze zelf een plekje kunnen kiezen. En door kleine gerechtjes te serveren, die gemakkelijk uit de hand te eten zijn.

 

Ben jij klaar om weer een netwerkbijeenkomst te organiseren en je gasten te laten netwerken? Wij ook! We denken graag met je mee hoe we voor jou de ideale setting kunnen maken.

 


Leuk? Lees hier al onze blogs!