Je bruiloft organiseren? Begin goed!

Gepubliceerd op 2 mei 2022

 

(C) Dolf van Stijgeren

 

Je hebt van die mensen die zijn geboren om te organiseren en het draaiboek voor hun trouwdag een week na de verloving al klaar hebben liggen. Schaar jij jezelf niet onder die groep? Dan helpen we je graag op weg. Volg onderstaande stappen een jaar tot acht maanden van tevoren en geef de organisatie van je bruiloft een vliegende start.

Even vooraf. Wil je geen stress voor jezelf, begin dan met de organisatie van je bruiloft acht tot twaalf maanden van tevoren. Start je later, dan kan het zijn dat veel locaties en leveranciers al vol zitten.

Stap 1: Bedenk wanneer je wilt trouwen

Alles begint met het bepalen van wanneer je (ongeveer) wilt trouwen. Stappen jullie het liefst zo snel mogelijk in het huwelijksbootje of wachten jullie er liever nog even mee? Misschien wil je per se op een voor jullie bijzondere dag trouwen of wil je rekening houden met agenda’s van bepaalde dierbaren. Datum vast? Ga door naar stap twee.

Stap 2: Bepaal je budget

De locatie, de trouwkleding, de hoeveelheid gasten… Het is allemaal afhankelijk van hoeveel jullie kunnen en willen besteden aan de grote dag. Neem de tijd om samen een begroting van jullie bruiloft te maken. Duidelijke afspraken hierover gemaakt? Dan kunnen jullie verder naar de volgende stap.

Stap 3: Maak een grove schets van jullie dag

Gaan jullie voor groots of intiem? Trouwen in eigen land of in het buitenland? Burgerlijk of kerkelijk? Klassiek of hip? Tip: schrijf samen alles wat jullie belangrijk vinden voor de bruiloft op en maak een collage. Bij alle beslissingen die je neemt, is die collage én je budget je referentiekader.

Stap 4: Stel de locatie vast

De locatie is het decor waarin jij het ja-woord gaat geven. De entourage van je bruiloft. Misschien weet je al precies waar je wilt trouwen. Zo niet, plan locatiebezoeken in en ga – met je collage onder de arm – op pad. Trouwlocaties kunnen snel vollopen, dus bespreek goed wanneer er uiterlijk een akkoord nodig is.

 Stap 5: Zet je dagprogramma op een rij

Maak een eerste versie van je draaiboek. Dat hoeft in dit stadium nog niet van minuut tot minuut, maar maak wel een grove planning. Wanneer is de ceremonie, wanneer de receptie, wanneer gaan jullie eten en wanneer start het feest? Deze basis vul je in de aanloop naar je trouwdag steeds verder in.

 Stap 6: Stel je gastenlijst op

Een heerlijke hoofdbreker, zo’n gastenlijst. Op basis van je budget, de capaciteit van de locatie én je eigen wens qua grootte van de bruiloft, stel je de gastenlijst op. Een kwestie van schrappen en aanvullen. Zijn jullie eruit of collega X en tante Y wel of niet mag komen? Zet er een krul onder en ga door naar stap zeven.

 

Stap 7: Kondig je dag aan

Tijd om jullie trouwdag in de agenda’s van jullie gasten te blokken. Dat kan met een officiële kaart, maar een mailtje of een appje volstaat natuurlijk ook.

Stap 8: Vraag je bruidspersoneel

Een ceremoniemeester, een BABS, getuigen, bruidsmeisjes en -jongens… Sommige mensen krijgen een bijzondere rol op je bruiloft. Dit is het moment om hen te vragen. Bepaal ook wie jullie huwelijk gaat voltrekken: een trouwambtenaar, een freelance BABS of een ‘BABS voor een dag’.

Stap 9: Huwelijk op papier

Trouwen doe je niet voor die ene dag, maar voor het leven. Jullie gaan samen een contract aan. Dus parkeer even de romantiek en zoek samen goed uit onder welke voorwaarden jullie je aan elkaar willen binden. Een notaris kan hierbij goed adviseren. Voor hem of haar is het dagelijkse kost.

En nu invullen maar!

Er valt nog genoeg te regelen, maar na bovenstaande stappen te hebben doorlopen, staat de basis. Vanaf nu kun je gaan invullen. Wat trek je aan? Wie gaat die fantastische trouwfoto’s schieten? Welk bedrijf legt jullie dag op film vast? En welke band of dj zorgt voor een knallend feest?

Ervaren wedding team

Dé dag van je leven. Die moet goed gaan. Vanaf het moment dat de toekomstige bruid(egom) en bruid(egom) met ons in zee gaan tot de ochtend van de trouwerij heb je een vast aanspreekpunt. Ons team kent de locatie natuurlijk door en door, helpt met de tijdsplanning en heeft een handige checklist om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Zo kunnen we garanderen dat je alle aandacht krijgt die je nodig hebt.

 

Benieuwd naar trouwen bij Fier Bussum? Kom langs voor een locatiebezoek. Neem met ons contact op om een afspraak in te plannen.

Contact

 


Leuk? Lees hier al onze blogs!