Spant is al vele jaren een begrip bij congresbezoekers en organisatoren. De afgelopen jaren investeerde de locatie in een modernisering van haar zalen. Deze zomer breidde Spant uit buiten de deuren van het theatergebouw – naar het naastgelegen Fort Werk IV, oftewel: Fier. Directeur Paul Haighton leidt ons rond over deze verborgen parel en bijzondere nieuwe aanwinst voor de evenementenbranche.
Waarschijnlijk heb je er eerder niet bij stilgestaan, maar Spant ligt op een hele bijzondere plek. Natuurlijk, het ligt midden in Bussum en vlakbij snelweg A1. Maar het pand staat ook pal voor een bos, waarin het laatste overgebleven verdedigingswerk van Bussum ligt verscholen. Fort Werk IV (vroeger waren er vijf forten in de omgeving) is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en moest in vroeger tijden de vesting Naarden beschermen. Een verborgen stukje geschiedenis dus. Maar met Spant als nieuwe ‘fortwachter’ wordt de locatie zichtbaar bij een groter publiek, en daarbij gaan met name zakelijke bijeenkomsten en evenementen een belangrijke rol spelen.
Fier
Het is eigenlijk gek dat het ons nooit eerder is opgevallen, maar net voorbij Spant ligt een parkeerterreintje met daarachter een hek met poort. Fort Werk IV – Fier, staat er met sierlijke letters op een bord. Fort Werk IV is de naam van het terrein en het monument; Fier is de naam waaronder het als evenementenlocatie te huur is. “Dat is natuurlijk een verwijzing naar het getal vier, maar het staat vooral ook voor de trots die alle betrokkenen hebben bij het fort”, legt Paul Haighton uit. “Al twintig jaar werkt een stichting aan het behoud van het monument. Zij hebben gezorgd dat het van een verwaarloosd en verlaten fort kon veranderen in een bloeiende locatie. Nu is het aan ons om te zorgen dat het bekend wordt!” Het is dat Paul vanuit zijn kantoor in Spant letterlijk op het fort uitkijkt, anders had hij het misschien ook niet gekend. “Toen ik net aankwam bij Spant, tien jaar geleden, ben ik eens gaan kijken wat hier toch lag.
De toenmalige exploitant leidde mij rond, en ik zei toen al: als je ooit van plan bent te gaan stoppen, dan moet je mij als eerste bellen. Sindsdien hebben we contact gehouden, en nu tien jaar later is het voor haar tijd om het stokje over te dragen.” Prachtig, zo’n historische locatie, maar wat moet een theater en congreslocatie als Spant hier nou mee? Paul: “Bij Spant hebben we heel veel te bieden op zakelijk gebied, maar wat we nog niet hadden was een plek waar je buiten kunt zijn. Hier heb je alle ruimte om met een paar honderd man buiten te lunchen met mooi weer, of om na afloop van je congres een barbecue te houden, of alleen al voor een receptie. Er kan hier zoveel! En dat op nog geen twee minuten lopen van Spant. Dat is een enorme aanvulling op het aanbod. We kunnen een hele nieuwe doelgroep gaan bedienen. Bijvoorbeeld kleinere zakelijke groepen, van 50 tot 80 personen, dat zijn groepen waarvoor Spant misschien net te groot is. Met zo’n groep kun je hier heel goed terecht. Dan heb je deze verborgen parel helemaal voor jezelf.”
Diverse locaties
Fier bestaat uit een aantal heel diverse locaties, zowel in sfeer als formaat, zodat je hier voor heel verschillende bijeenkomsten terecht kunt. Vanaf de poort leidt een pad naar een groen en bebost terrein, dat veel dieper is dan je op het eerste gezicht zou denken. Rondom een groot gazon staan vijf gebouwen, waarvan de eerste drie deze zomer zijn verbouwd en ingericht en vanaf nu in gebruik zijn als locatie voor evenementen. Eerst de Kazematten: enkele naast elkaar gelegen en aan elkaar geschakelde ruimten die verborgen liggen onder het groen en achter een robuuste muur. Hier waren vroeger de manschappen gehuisvest die het fort bewaakten. De ruimten zijn omgebouwd tot kookstudio, met een mooie moderne keuken en een ruimte met een lange tafel. “Hier kun je met groepen een kookworkshop volgen, maar het is vooral een mooie ruimte met veel privacy. Het is ook mogelijk om er alleen te vergaderen. Of je laat onze kok een lekker diner bereiden.”
Vervolgens komen we bij het grootste gebouw: de Artillerieloods, waar vroeger de kanonnen werden opgeslagen. Dit langwerpige gebouw heeft van binnen een grote, open ruimte, die volledig is ingericht en helemaal klaar is om in te zetten voor bijeenkomsten. “De sfeer en setting is hier natuurlijk heel anders dan in Spant. Het is wat robuuster en wat minder strak, met ruwe materialen als hout en met natuurtinten. Het past bij het fort, maar is ook stijlvol en van deze tijd.”
Tot slot is er de Poterne: een lange ondergrondse gewelfgang die kon worden gebruikt om bij een belegering van binnen naar buiten te gaan. De entree is een massieve, grote poort in de groene wal. Daarachter ligt een gang van bijna 33 meter lang, die je prachtig kunt uitlichten en zo kan inzetten als een bijzondere setting voor een diner of receptie, voor groepen tot 120 personen.
Fortwachter
Maar Fier is meer dan een uitbreiding van de capaciteit van Spant. Paul neemt zijn nieuwe rol als fortwachter heel serieus. “Ik merk dat door deze locatie onze focus breder wordt: van cultureel naar monumentaal. Als Fier zijn we bezig om dit monument voor de toekomst in stand te houden. Dat lijkt op wat we al jaren doen in Spant. Daar zorgen we met de opbrengsten van de zakelijke verhuur dat we artiesten een podium kunnen bieden. Hier gaan we het verhaal van het fort vertellen. Op het terrein staat ook nog de fortwachterswoning, waar ooit de fortwachter heeft gewoond. Daar binnen willen we met foto’s en beeldmateriaal de geschiedenis van het fort vertellen. Dus als je hier straks bent voor een evenement, kun je daar binnenlopen en wat leren over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We laten het verhaal van de locatie ook terugkomen in de details, zoals met subtiele verwijzingen in de gerechten en kwinkslagen op het menu. Fier wordt geen museum, maar we willen wel het verhaal vertellen aan wie daarin geïnteresseerd is.”
Plannen zijn er genoeg voor deze locatie. In eerste instantie is dat doorgaan met wat er al gebeurde: het organiseren van kookworkshops, feesten, evenementen, maar ook is het plan om maandelijks culturele avonden te verzorgen, zoals jamsessies van bands. “Dat culturele stukje past bij Spant en dat willen we graag toevoegen. Er is hier zoveel mogelijk! Ik merk dat iedereen geweldige ideeën heeft, maar die moet ik nog een beetje temperen. We hebben nu een heel goede basis gelegd en de mogelijkheden zullen we blijven uitbreiden. Een locatie als dit moet je eerst leren kennen.”