Dit zijn de plannen voor de metamorfose van onze grote zaal

Gepubliceerd op 3 maart 2023

Onze grote zaal, Podium eén, wordt deze zomer verbouwd. Met het innovatieve ontwerp van (interieur-)architectenbureau Kabaz krijgt de zaal een nieuw karakter. Natuurlijke en duurzame materialen, opvallende vormen en hypermoderne licht- en geluidinstallaties doen hun intrede. Onze directeur Paul Haighton van Spant en Bertram Beerbaum, chief imagination officer van Kabaz, vertellen over de plannen. 


Bertram Beerbaum

Kabaz

André de Vos

Kabaz

Paul Haighton

Spant!

Bert Dijkstra

Spant!

“Of je nou een avondje uitgaat of je een dag onderdompelt in een congres, bij Spant moet je het gevoel hebben dat je weg bent uit het alledaagse. We willen onze gasten in een warme ambiance ontvangen. Waarbij ze een gevoel van luxe ervaren. Voor de verbouwing van Podium één was deze beleving het uitgangspunt”, vertelt Paul Haighton, directeur van Spant.

Deze ambiance herkenden Paul en mededirecteur Bert Dijkstra in de ontwerpen van architectenbureau Kabaz. “Kabaz focust zich niet op de hospitality branche. Toch hebben we hen benaderd. De uitgesproken, stijlvolle sfeer die zij in hun ontwerpen weten te brengen, zagen we helemaal voor ons in Spant”, vervolgt Paul.

Creatieve uitdaging

Afgelopen najaar zaten Paul en Bert voor het eerst om de tafel met designer Bertram Beerbaum en architect André de Vos van Kabaz. De opdracht die Bertram en André meekregen? Een dynamische zaal die geschikt is voor theater én zakelijke events. Waarin de gasten comfort ervaren. En waarbij rekening wordt gehouden met duurzaamheid.

“Het was voor ons een fantastische creatieve uitdaging. Totaal anders dan het ontwerpen van een woning of kantoor, omdat je bij een theater met heel veel technische aspecten te maken hebt. En tegelijkertijd draait het, net als bij al onze projecten, om het creëren van de juiste sfeer en akoestiek”, legt Bertram uit.

Pure ambacht

Kom je de nieuwe zaal binnen, dan trekken de wanden direct je aandacht. Ze zijn opgebouwd uit driehoekige – een soort stealth-achtige – vormen. Het excentrieke lichtontwerp versterkt de licht- en schaduwwerking van de wanden. En de warme, natuurlijke kleuren en nieuwe theaterstoelen zorgen voor een gevoel van comfort.

“We hebben een zaal gecreëerd waarin de gasten zich even in een andere wereld bevinden”, vervolgt Bertram, “De vormen, de kleuren, het licht, het geluid. Alle zintuigen worden geprikkeld. Als je binnenkomt, denk je: wow, wat een indrukwekkende ruimte. Maar zodra je zit en de zaallichten dimmen, staat alles ten dienste van wat er ook maar gebeurt op het podium. Aan elk detail is gedacht.”

En dat is precies waarin Kabaz en Spant elkaar zo goed kunnen vinden: het uitwerken van elk detail. “Wat Bertram en André doen is pure ambacht. Alles is tot in de puntjes doordacht, net zoals wij dat doen bij de organisatie van een event. En dat voel je als gast. Dat werkt door in de beleving van een theatervoorstelling of event”, aldus Paul.

Spectaculaire licht- en geluideffecten

Met de metamorfose van de zaal haalt Spant ook de modernste licht- en geluidsinstallaties in huis. Paul: “Al meer dan vijftig jaar zijn we expert op het gebied van podiumtechniek. Daarin willen we ons blijven vernieuwen. Met de nieuwe audiovisuele installaties, creëren we straks de meest spectaculaire effecten. We kunnen aan alle knoppen draaien om de zaal om te toveren in de branding van een event.”

Duurzame materialen

Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is duurzaamheid. Bij ieder meubelstuk, ieder materiaal kijkt Spant samen met leveranciers naar de meest duurzame optie. Zo is de vloerbekleding van gerecycled materiaal. Alle lichten zijn led. De stoelen worden 100% gerecycled. En de wandpanelen krijgen een coating van gerecycled leer.

Pionieren

Wil je duurzame innovaties toepassen in een verbouwing, dan moet je pionieren. Bertram: “Het is niet de makkelijkste weg. Ik vind het heel gaaf om die weg te bewandelen, maar het vraagt ook lef. In Paul en Bert hebben we partners gevonden die hiervoor open staan. Iedere keer maken we samen de afweging hoever we gaan in duurzaamheid. Een boeiend proces.”

“Een zaal met een spectaculaire uitstraling.

Klaar om je mee te slepen in een show of event.”

The show goes on

Op 3 juli sluit de grote zaal voor de verbouwing. Vanaf begin september gaan onze zaaldeuren weer open. Klaar om gasten te verwonderen. Klaar om alle innovaties in te zetten voor de congressen. En klaar om optredens van artiesten met verfijnd licht en geluid nog meer kracht bij te zetten.


Leuk? Lees hier al onze blogs!