Bert Dijkstra over ons duurzaamheidsbeleid: “Het is ons referentiekader”
Duurzaam ondernemen is anno 2022 niet echt een uitzondering. Sterker nog, doe je het niet, dán ben je de uitzondering. Toen we in 2011 begonnen met het duurzaamheidsbeleid, waren we echter koploper in de theater- en congresbranche. Bert Dijkstra, onze financieel directeur en duurzaamheidsexpert, over het streven om altijd voor de duurzame optie te gaan.
“Privé scheiden we ons afval, gaan we bewust om met energieverbruik en kiezen we voor zuinig autoverbruik. Waarom zouden we dat niet doen als ondernemer? Wat is het verschil?”, zegt Bert. Spant heeft zich altijd al ingezet voor de maatschappij. Door het steunen van cultuur en lokale verenigingen, organisaties en initiatieven een podium te bieden. “Als maatschappelijk verantwoord ondernemen in je DNA zit, dan zit duurzaam ondernemen dat ook.”
Gouden Green Key
Het was dan ook heel vanzelfsprekend om in 2011 te gaan voor hét duurzaamheidskeurmerk voor bedrijven in de dienstverlenende sector: Green Key. En wel de gouden versie, het hoogst haalbare. “Streven naar duurzaamheid is ons referentiekader. Ons grootste doel is natuurlijk om fantastische, gastvrije belevingen te maken voor onze gasten. Maar bij alles wat we doen of inkopen, kijken we of het beter, groener, eerlijker kan. We stellen de vragen: is er ook een plasticvrij alternatief? Of een circulaire versie?”
“Hoe mooi zou het zijn als straks duurzaam ondernemen niet langer een ‘hot topic’ maar een vanzelfsprekendheid is. In de evenementenbranche worden mooie stappen gezet”, vervolgt Bert, “Wat ik heel mooi vind is dat de jongere generatie intrinsiek duurzaamheid zo belangrijk vindt. En tegelijkertijd heel kritisch is. Dat zie ik ook bij jongere collega’s in ons bedrijf. Dat stemt me hoopvol.”
100% CO2-neutraal
Sinds 2012 rekent Pure Benefit jaarlijks de CO2-voetafdruk van Spant door. “Zo’n rapport houdt ons scherp en geeft inzicht in waar we wel en niet kunnen verbeteren. Het heeft eraan bijgedragen dat sinds 2014 elk bezoek aan Spant 100% CO2-neutraal is. Een geweldige claim, waarmee we tegelijkertijd de lat voor onszelf hoog leggen.”
Investeren in duurzame projecten
Jaar in jaar uit weten we onze uitstoot te verlagen. In 2012 was onze uitstoot nog 879 ton; in 2020 stond de teller op 193. Bert: “Nou is 2020 geen representatief jaar geweest, doordat we grotendeels dicht zijn geweest door corona. En laten we eerlijk zijn, uiteindelijk willen we natuurlijk juist zoveel mogelijk gasten verwelkomen.” Een realistischer beeld geven de cijfers van 2019. Met een totaaluitstoot van 576 ton, maar liefst 35% minder dan in 2012.
De CO2 die we ondanks al onze verbetering toch uitstoten, compenseren we door te investeren in duurzame projecten elders op de wereld. Middels het kopen van VER-certificaten. “Het zou nog beter bij ons passen als we het konden compenseren door lokale projecten te steunen, zoals zonnepanelen op het dak van een school. Dit wil ik heel graag gaan onderzoeken.”
De volgende stap
Vanaf het begin is Bert de duurzaamheidscoördinator: “Ik ben blij met alles wat we hebben bereikt en hoe we ervoor hebben gezorgd dat we onze maatschappelijk verantwoordelijkheid nemen. Een mooie stap zou zijn als iemand anders binnen de organisatie de rol van duurzaamheidscoördinator gaat overnemen. Het liefst iemand uit de operationele afdelingen die goed oog heeft voor de gastbeleving en duurzaamheid.
Wil jij een CO2-neutraal of afvalvrij evenement?
We draaien onze hand er niet voor om en helpen je graag! Neem contact op met een van onze accountmanagers voor meer informatie.