Hoe theater en congrescentrum Spant honderd procent CO₂ neutraal werd

Gepubliceerd op 10 oktober 2021

Het besef dat onze aarde langzaam opwarmt, verankert zich steeds meer in ons systeem. Events zo duurzaam mogelijk organiseren, is inmiddels meer de regel dan uitzondering. Hier spelen evenementenlocaties natuurlijk op in door het behalen van Green Key certificaten of bijvoorbeeld het installeren van warmte-koude installaties. Theater en congrescentrum Spant in Bussum gaat hierin nog een stap verder. Twee stappen verder eigenlijk. De evenementenlocatie is continu bezig met het verminderen van hun CO uitstoot. Directeur Paul Haighton vertelt hoe ze dat doen.

“Ben je hier met het ov of met de auto gekomen?” vraagt Paul ons nieuwsgierig. “Met de auto.” Hij knikt geïnteresseerd. Verbaasd volgen we hem naar één van de meeting rooms die Spant rijk is. Even later blijkt dat het vervoer van leveranciers, werknemers en gasten van Spant één van de grootste posten van CO₂ uitstoot is. Hoe de Bussumse evenementenlocatie dit weet? Elk jaar laten ze een uitgebreid onafhankelijk onderzoek doen dat zo compleet mogelijk de CO uitstoot van het theater en congrescentrum meet en rapporteert.

Spant

“We zijn bijna tien jaar geleden begonnen met het halen van het Green Key certificaat. Om dit te krijgen, moet je bijvoorbeeld zuinig omgaan met energie en water of lichtsensoren plaatsen. Hier word ik enthousiast van! Als vader vind ik het belangrijk om in mijn bedrijf een steentje bij te dragen aan een goed milieu zodat mijn kinderen het later ook nog goed hebben. Maar Bert Dijkstra, met wie ik samen eigenaar ben van Spant, en ik wilden meer. In 2014 besloten we jaarlijks onze CO uitstoot in kaart te brengen met de ambitie om dit binnen tien jaar te halveren. Daarnaast besloten we om de niet te vermijden uitstoot die gepaard gaat met de exploitatie van een theater en congrescentrum te compenseren met Verified Emission Reductions (VER) certificaten. Door die certificaten te kopen, investeren we in duurzame projecten over de hele wereld. Vanaf dat moment waren wij dus de eerste en enige locatie in Nederland die 100 procent neutraal is.”

“In het onderzoek werd de CO uitstoot met terugwerkende kracht vanaf 2012 in kaart gebracht. Echt alles wat je maar kan bedenken, werd tot in detail gemeten. Zowel de directe uitstoot, van bijvoorbeeld het gas in de keuken, de verwarming en de koelingen maar ook de indirecte uitstoot. Hierbij moet je denken aan de CO emissie van het vervoer van gasten, artiesten en leveranciers naar Spant, de uitstoot die gemoeid is bij het produceren van het eten dat we hier serveren, enzovoort. Naar aanleiding van het eerste rapport hebben we van alles veranderd en veel geïnvesteerd. En dat zie je terug: in vergelijking met 2012 stoten we nu al 31 procent minder CO uit. Geweldig toch? In 2020 verwachten we zelfs op 50 procent reductie te zitten!

Duurzaamheid als keuze

“Telkens als wij een keuze moeten maken, nieuwe stoelen voor één van de congreszalen bijvoorbeeld, dan vragen we verschillende offertes op en gaan we na welk bedrijf het meest duurzaam werkt. Van tevoren zeggen we niet hoe belangrijk duurzaamheid voor ons is, het moet echt vanuit het bedrijf zelf komen. Om deze reden zijn we een tijdje geleden bijvoorbeeld overgegaan op Gulpener voor het bier dat we schenken op de tap. Zij gebruiken alleen maar milieuvriendelijk verbouwde grondstoffen.”

“Soms kost een duurzame leverancier meer dan een niet zo duurzame. Die investering doen we graag, maar het moet natuurlijk niet te gek worden. We zijn wel een commercieel bedrijf dat met het vermogen uit het congrescentrum het theater helemaal zelf draaiende houdt. Duurzaamheid is daarom niet ons bedrijfsdoel, maar wel een groot onderdeel van de onderneming. Dat weet het personeel inmiddels ook. Onze chef-kok Joost van Rijswijk neemt bijvoorbeeld veel initiatieven om het gebruik van vlees en vis te verminderen en voedselverspilling tegen te gaan. Zo kwam hij met het idee om een groentespread te maken van groente die we overhouden.”

Maatregelen

“Hoewel automobilisten natuurlijk van harte welkom zijn, stimuleren we onze gasten ook om met het openbaar vervoer te komen door pendelbussen te regelen van het station naar Spant. Met leveranciers gaan we altijd in gesprek over manieren waarop ze nog duurzamer kunnen rijden. Verder hebben we natuurlijk een warmte-koude installatie, een dak vol zonnepanelen en bestaat 70 procent van de lunch bij ons uit gerechten waarbij alleen maar groente is gebruikt.”

“Onlangs belde een jonge ondernemer me met een interessant plan: hij wilde een kar kopen met zes oplaadpalen voor elektrische auto’s die hij achter een fiets wilde zetten. Ideaal tijdens events, want je kunt dan gemakkelijk extra laadpalen neerzetten zonder dat ze er permanent hoeven staan. De gemeente staat namelijk maar twee laadpalen toe bij ons. Ik was meteen enthousiast en samen hebben we zijn plan omgezet naar het bedrijf Chargemakers. Zulke initiatieven juich ik toe!”

“Onze grootste uitdaging op dit moment is het terugbrengen van voedselverspilling. Naast vervoer, eten en gas is dat onze grootste CO emissiepost. Een echte uitdaging want als alle tafels met eten bij een buffet na afloop helemaal leeg zijn, staat dat niet zo gastvrij en hebben mensen misschien het gevoel dat het maar een karige boel is bij ons. Het gevolg is wel dat je heel veel eten weg moet gooien. Ook blijft het inschatten van de opkomst bij evenementen moeilijk. Soms komt er een kwart minder dan verwacht en blijven we ook met een hoop voedsel zitten. Samen met opdrachtgevers proberen we daarom zo goed mogelijk in te schatten hoeveel eten er nodig is. Dat scheelt hen uiteindelijk ook in de portemonnee én er wordt minder voedsel verspild.”

De ambities van Spant om mee te helpen aan een beter milieu reiken dus ver. Hierin zetten ze heel wat meer stappen dan de gemiddelde evenementenlocatie. Een duurzaam event neerzetten? Dan moet je bij theater en congrescentrum Spant zijn!


Leuk? Lees hier al onze blogs!