Onze portiers: symbolen van gastvrijheid

Gepubliceerd op 11 april 2022

Al eens bij Spant geweest? Dan heb je, nadat je de rode loper betrad, vast Evert-Jan van de Water, Marcel de Wit of Ben Derriks wel ontmoet. Onze portiers. Gekleed in een groen, glanzend pak met een imposante hoed heten ze iedereen welkom. Grote kans dat je hen nog exact herinnert. Want deze mannen maken indruk. Niet alleen vanwege hun kleding, maar vooral vanwege hun hartelijkheid. Ze zijn voor gasten de eerste kennismaking met onze gastvrijheid. We stellen ze graag aan je voor.

Op het eerste gezicht lijken het totaal verschillende persoonlijkheden. Evert-Jan is wat rustiger. Marcel kletst graag en houdt van een grapje. En Ben is direct en een ongekende positieveling. Eén belangrijke eigenschap hebben deze mannen gemeen, dat moge duidelijk zijn: hun liefde voor mensen..

Warme jas

Ze weten als geen ander hoe ze gasten op hun gemak moeten stellen. “Ik ontvang de gasten bij Spant net zoals ik ze thuis zou ontvangen. Met een glimlach, een praatje. Het mooiste compliment dat ik heb ontvangen is dat het net is alsof ik iemand met een warme jas omhul”, vertelt Evert-Jan, die al bijna vijftien jaar portier is bij Spant.

“Ik wil heel graag dat de gasten zich fijn voelen. Ik ben serieus en stel me dienstbaar op. Alles om de gasten te helpen. Tegelijkertijd ben ik toegankelijk en probeer ik altijd een leuke twist te geven aan de dag, door een praatje of een grapje te maken. Zo maak ik verbinding met de gasten en zorg ik ervoor dat iedereen vrolijk naar huis gaat”, vult Marcel aan, ook al elf jaar in dienst.

Roeping

Ben werkt sinds een paar maanden bij Spant als portier. Op vrijwillige basis, want hij is nog in dienst bij de Brandweer Gooi en Vechtstreek, locatie Bussum.

“Portier zijn bij Spant is, net als werken bij de brandweer, mijn roeping. Ik vind het geweldig. Hoe meer mensen ik om me heen heb, hoe vrolijker ik ben. Over een jaar start mijn pensioen en aangezien ik er niet aan moet denken dat ik dan achter de geraniums beland, heb ik een balletje opgegooid bij Spant. Ik kwam er altijd al over de vloer om de locatie te checken op brandveiligheid. Fantastisch om er nu gasten te verwelkomen als portier”, vertelt Ben enthousiast.

Aanstekelijk enthousiasme

Hetzelfde enthousiasme herken ik ook bij de andere twee heren als ze praten over hun werk bij Spant. Dat werkt aanstekelijk, ook voor de gasten. “Gasten zien aan mij dat ik plezier heb. Ik ga altijd met een lach naar Spant toe en met een lach weer naar huis. Ik denk dat de gasten mij oprecht vinden en het gevoel krijgen dat ik hen respecteer”, vertelt Evert-Jan.

“Spant heeft zowel voor als achter de schermen een heel sterk team. Iedereen werkt samen en is gewillig om voor elkaar in te springen. Een vergelijkbare mentaliteit als bij de brandweer. Gasten voelen dat aan en dat beïnvloedt hun bezoek”, verklaart Ben.

Ontvangsthal als kantoor

Met Marcel, Evert-Jan en Ben krijgt iedere gast een warm welkom. Maar los van dat warme ontvangst, draagt hun aanwezigheid ook bij aan een soepel verloop van de dag of avond. “De ontvangsthal van het Spant is mijn kantoor”, legt Marcel uit, “De gasten en de organisatoren kunnen me daar gedurende hun hele bezoek vinden. Dat maakt me al snel tot het eerste aanspreekpunt voor van alles en nog wat. Ik geniet ervan om het overzicht te bewaren en heb een scherp oog.”

Weerzien in Italië

Na al die jaren kennen ze behoorlijk wat gasten, vrienden van het theater, artiesten en congresorganisatoren bij naam. “Veel congresorganisatoren komen weer terug naar Spant, dus daarmee bouw je een band op. Eentje kwam ik zelfs tegen op een vakantiepark in Italië, 1.200 kilometer hier vandaan. Wat een grap! En een leuk weerzien”, lacht Marcel.

Evert-Jan, die een lange carrière achter de rug heeft achter de schermen bij theaters, is bij verschillende artiesten geliefd: “Ze komen even een praatje maken als ze weten dat ik er ben. Jochem Meijer roep altijd: ‘Daar is mijn knuffelbeertje!’ En Veldhuis en Kemper wilden dat ik na de voorstelling, in vol ornaat, de bloemen overhandigde op het podium.”

En Ben? Die kende al veel van onze gasten, dankzij zijn werk als brandweerman. “Ik geniet er enorm van om al die bekenden nu tegen te komen bij de deur van Spant.”

 

Nu het theater weer helemaal open is en congressen door kunnen gaan, halen we de portieroutfits vaker tevoorschijn. Marcel, Evert-Jan en Ben staan klaar om je te verwelkomen.


Leuk? Lees hier al onze blogs!